Wereld
Oorzaken en gevolgen
In 1800 waren er nog niet zo veel aardbewoners als nu. De grootste oorzaken van de bevolkingsgroei zijn: meer en betere medicijnen voor ziektes, meer werk, schoner drinkwater en gezonder eten. Maar er zijn ook gevolgen van die grote bevolkingsgroei. Een goed voorbeeld van deze gevolgen is de grootse klimaatverandering over de hele wereld. Door alle uitlaatgassen en broeikasgassen wordt het steeds warmer op aarde. Hierdoor smelt al het sneeuw en het ijs en krijgen we een overvloed aan water. Op dit moment wordt er niet zoveel aan gedaan, maar steeds meer mensen zien in wat die gassen voor gevolgen met zich meebrengen. Daarnaast zijn er nog wat kleine gevolgen, door al die mensen die werk zoeken komen er steeds minder banen vrij. En komen er steeds meer werklozen. Ook krijgen we per persoon minder eten, omdat het over steeds meer mensen verdeeld moet worden.
In de rijkere continenten zoals Europa, Noord-Amerika en Oceanië worden er minder mensen geboren, omdat er veel manieren zijn om zwanger worden tegen te gaan en omdat er meer en betere medicijnen zijn om zieke mensen te genezen, waardoor die mensen ouder worden. Hierdoor worden er minder kinderen geboren, maar ook weinig mensen overlijden. In arme continenten zoals Azië, Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is het anders. Er zijn weinig tot geen manieren om zwanger worden tegen te gaan en er zijn bijna geen medicijnen om mensen te genezen van dodelijke ziektes. Daardoor komen er veel mensen bij, maar sterven er ook veel.
Over tien jaar…
De komende tien jaar zal de bevolking nog meer en meer gaan toenemen. Vandaag de dag komen er zo’n 200 duizend mensen bij op onze planeet. Als dit zo door blijft gaan, hebben we over tien jaar rond de 8,5 miljard aardbewoners. Maar de vrouwen van nu krijgen gemiddeld steeds minder kinderen en dan zouden er in 2030 minder aardbewoners zijn. Wat zeker is, is dat er de komende tien jaar nog vele mensen bij komen en dit zal grote gevolgen hebben op onze planeet als we er niets aan gaan doen.
Werelddelen
In de grafiek hiernaast kun je zien dat sommige werelddelen een grote bevolkingsgroei hebben gehad en nog krijgen volgens de voorspellingen. In de grafiek zie je de volgende werelddelen staan: Azië, Afrika, Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Noord-Amerika en Oceanië.
Je ziet dat Azië (roze) altijd al de grootste bevolkingsgroei had. En volgens de voorspellingen stijgt deze bevolkingsgroei de komende jaren nog veel meer. Afrika (groen) steeg tussen 1800 en 1950 niet veel. Maar volgens de voorspellingen voor de komende jaren gaat de bevolkingsgroei hard vooruit. Europa’s (lichtblauw) bevolkingsgroei ging best vlug. Volgens alle voorspellingen krijgen we er in Europa steeds minder mensen bij. In de grafiek zie je dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (paars) eerst niet zo snel stijgt, maar de komende jaren wel sneller gaat stijgen. Je ziet dat Noord-Amerika (oranje) eerst een best wel gelijke bevolkingsgroei heeft en dat het volgens de voorspellingen steeds sneller gaat stijgen. Oceanië (donkerblauw) heeft door de jaren heen maar een kleine bevolkingsgroei. Zoals je kan zien in de grafiek zal de bevolkingsgroei van Oceanië tot 2050 niet veel toe nemen.
Bronnen:
Maak jouw eigen website met JouwWeb