Verschillen

Bevolkingspiramide

Hiernaast zie je twee bevolkingspiramides. De ene is van Nederland (boven) en de andere is van Thailand (onder). Je ziet dat de vormen van de bevolkingspiramides niet gelijk zijn aan elkaar, hiermee kun je vaststellen dat de geboortecijfers en sterftecijfers van de tweede landen niet hetzelfde zijn. Als we kijken naar hoe oud de bewoners van de landen worden, komen we al een groot verschil tegen. Er worden gemiddeld 1.000 Nederlandse vrouwen 100+, terwijl er in Thailand rond de 4.000 vrouwen 100+ worden. Bij de 0-jarige meisjes is het niet veel anders, er worden zo’n 83.000 meisjes geboren in Nederland en in Thailand worden rond de 1.700.00 meisjes geboren. Dit is behoorlijk veel meer dan in Nederland. De oudste 1.000 mannen van Nederland worden gemiddeld 98 jaar oud, in Thailand zijn er ongeveer 2.300 100+ jarige mannen. In Thailand worden de mannen dus net iets ouder. Over het algemeen worden in beide landen meer 0-jarige jongetjes geboren dan meisjes. In Nederland worden velen ouders blij gemaakt met zo’n 87.000 jongetjes. In Thailand zijn het er wel ongeveer 1.800.000. Dit is een nog groter verschil dan bij de meisjes.

 

Transitiemodel

Hiernaast zie je weer het transitiemodel die al eerder gebruikt is. Het geboorte- en sterftecijfer zijn gelijk in fase 1. In fase 2 blijft het geboortecijfer gelijk, maar daalt het sterftecijfer veel. Dan zie je in fase 3 dat het geboortecijfer ook gaat dalen. Het sterftecijfer blijft nog steeds een beetje dalen. In fase 4 kun je zien dat het geboorte- en sterftecijfer weer dichter bij elkaar komen.

Nederland zit in fase 4, maar Thailand zit nog in fase 3. Nederland heeft veel goede medicijnen voor zieke mensen, hierdoor sterven weinig mensen. Daarnaast hebben we ook veel manieren om zwangerschappen tegen te gaan, dus worden er minder baby’s geboren in ons land. Thailand is nog een fase terug, fase 3. Thailand heeft al best wel veel goede medicijnen en kan daarmee steeds meer zieke mensen genezen. Het geboortecijfer daalt ook steeds meer, ze hebben nog niet veel manieren om zwangerschappen tegen te gaan, maar het wordt steeds beter.

 

Bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding

Hiernaast zie je twee kaarten van twee verschillende landen. De ene kaart is van Nederland (boven). En de andere kaart is van Thailand (onder). De kaarten geven de bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding van de twee landen weer. In Nederland wonen gemiddeld meer inwoners per km². In Nederland wonen de meeste mensen in het westen, in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het is het minst bevolkt in Groningen en Friesland, het noorden dus. In Thailand wonen de meeste mensen bij de kust. De minste mensen wonen in het noordwesten bij de landsgrenzen.

 

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingspiramide

https://images.populationpyramid.net/capture/?selector=%23pyramid-share-container&url=https%3A%2F%2Fwww.populationpyramid.net%2Fthailand%2F2019%2F%3Fshare%3Dtrue

https://image.slidesharecdn.com/globalisering-150423092541-conversion-gate02/95/glh12klas5-9-638.jpg?cb=1468483541

https://www.studioaardrijkskunde.nl/KB1/K02_01/3SpreidingbevolkingNL.jpg

https://nl.maps-thailand-th.com/img/1200/thailand-bevolkingsdichtheid-kaart.jpg